Niklas Willén chefdirigent för GWO

Niklas Willén blir ny konstnärlig ledare och chefdirigent för Göteborg Wind Orchestra.

Niklas Willén tillträder i augusti och hans första konsert som chefdirigent för Göteborg Wind Orchestra blir fredagen den 8 september i Kronhuset. Niklas kommer att dirigera åtta konsertproduktioner per år under den treåriga kontraktstiden samt vara den drivande kraften i det konstnärliga utvecklingsarbetet hos Göteborg Wind Orchestra.

 

Niklas Willén är bosatt i Tyskland sedan ett flertal år. Där har han bl.a. varit chefdirigent för WDR Funkhausorchester i Köln, Norddeutsche Philharmonie i Rostock samt musikchef på operan i Rostock. 1992-1996 var han chefdirigent för Nordic Chamber Orchestra i Sundsvall och 2001-2004 chefdirigent för Sønderjyllands Symfoniorkester i Danmark. Han har också varit förste gästdirigent hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Internationellt har han arbetat med orkestrar och i operahus i Europa, Amerika och Asien.

Han har gästat Göteborg Wind Orchestra vid ett flertal tillfällen genom åren, senast förra säsongen med konsertproduktionen American Landscapes. Niklas Willén är också känd för sina CD-inspelningar där hans personliga och smakfulla tolkningar fått väldigt fin kritik. Han har spelat in verk med bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungl. Filharmonikerna, Kungliga Operan, Göteborgs Symfoniker, Royal Scottish National Orchestra, Sønderjyllands Symfoniorkester och WDR Funkhausorchester.

 

– Det är med stor glädje och stolthet som vi presenterar Niklas Willén som ny konstnärlig ledare och chefdirigent för Göteborg Wind Orchestra. Han är en lysande dirigent men tillför också internationell utblick, ett stort kontaktnät och många spännande utvecklingsidéer. Han kommer att navigera i en spännande riktning som verkligen medverkar till att ta blåsmusiken in i framtiden. Vi ser fram emot att göra musik tillsammans! säger Stig Fredriksson, VD för Göteborg Wind Orchestra.

– Redan första gången jag besökte Göteborg Wind Orchestra slogs jag av en stor nyfikenhet, hög ambition men också av en stark spelglädje. Denna kombination gör GWO till en fantastiskt spännande ensemble att arbeta med. Jag känner mig mycket hedrad och full av energi inför detta fina uppdrag, säger Niklas Willén.

Niklas Willén efterträder Jerker Johansson som konstnärlig ledare och chefdirigent. Jerker Johansson är kvar som slagverkare i orkestern och kommer även i framtiden att dirigera vissa produktioner. Jerker Johansson är även mycket aktiv som kompositör och arrangör.

Dirigentföreningen gratulerar.